Ruimtekoers Festival, Zonnestof (Arnhem 2020)
Theatergroep Powerboat, Nacht in Noord (Rotterdam, 2019)

Close Encounters: PROVOKING CHANGE

dinsdag 22 februari 2022 – 17.30-18.30 uur

Willem de Kooning Academy, WH 4.139

Wijnhaven 61, RotterdamIn zijn design research onderzoekt ruimtelijk ontwerper en theatermaker Bas Kortmann (o.a. theatergroep Powerboat) hoe sociale interactie kan worden uitgelokt, begrepen, geleid en ondersteund door de toepassing van een dramaturgisch perspectief. PULSE, in het Engels: provoke, understand, lead, support and expand.

Kortmann nodigt Dekker, oprichter en artistiek directeur van Bureau Ruimtekoers, uit om te vertellen hoe hij zijn maatschappelijke projecten regisseert en vormgeeft, en waarom dit belangrijk is in zijn praktijk.

Dekker is een programmamaker, die samen met de stad en haar inwoners nieuwe verhalen creëert. Als design researcher ontwikkelt hij concepten en modellen waarmee hij diverse doelgroepen d.m.v. kunst en participatie betrekt bij maatschappelijke thema’s en uitdagingen. Hij initieerde het festival Ruimtekoers, richtte een academie op en runt een platform van makers die willen bijdragen aan rechtvaardige buurten, wijken, dorpen en steden.

https://bureauruimtekoers.nl/

https://www.powerboat-rotterdam.nl

Door Dekkers open houding, inlevingsvermogen en vermogen goed te luisteren, dringt hij snel door in de haarvaten van de gemeenschap en enthousiasmeert hij mensen om mee te doen. Vanuit zijn technische achtergrond en ervaring als projectleider weet hij complexe trajecten snel vorm te geven en te realiseren vanuit het menselijke aspect. Mensen met verschillende achtergronden verbinden en met creatieve concepten duurzaam draagvlak creëren is hem op het lijf geschreven. Maar hoe doet hij dit?

Samen onderzoeken Kortmann en Dekker hoe sociale interactie en participatie geregisseerd kunnen worden. Hoe provoceert en start je participatieve projecten, en hoe onderzoekt en begrijpt je de behoeften en kwaliteiten van de participanten? Is het mogelijk om een ​​project te leiden en te sturen, maar toch een gevoel van eigenaarschap bij de deelnemers te ontwikkelen? Daarover gaat deze expertlezing, waarin het publiek ook deelneemt.­­­