Master Design in het kort

Suze Swarte, Verhalen met data

Vanuit hun eigen ontwerpvraag leren studenten binnen de Master Design ontwerpend en verdiepend design research te doen. Ze reflecteren voortdurend op wat ze ontdekken, en dragen hun werk en expertise uit via storytelling. Zij combineren en integreren deze deeltijdmaster met hun ontwerppraktijk, vernieuwen hun eigen rol en daarmee die van creatieve professionals in maatschappij en organisaties. Ze dragen bij aan sociale, ecologische en technologische veranderingen. De combinatie van participatief werken en auteurschap is daarbij uitgangspunt.

Binnen de actuele designpraktijk kiezen wij een specifieke positie, waarin creatieve vormen van design research en het werken met participanten centraal staan. De methoden die de opleiding meegeeft om ontwerpend en verdiepend participatief onderzoek te doen, ondersteunen dat.

Design zien we als motor voor (gedrags)veranderingen en transities in de context waarin onze studenten hun eigen ontwerpvraag plaatsen. Die vraag onderzoeken en beantwoorden zij via de methodiek die ze tijdens de studie ontwikkelen.

Het samenwerken met participanten, die hun eigen vragen, ervaringen, ideeën of kennis meebrengen, is uitgangspunt. Met hen zoeken onze studenten naar mogelijkheden, reflecteren ze op vondsten en beoordelen ze die. Daarbij blijven zij auteur van hun proces. Hun ontwerpen, binnen het onderzoeksproces of in het uiteindelijk product, materialiseren en visualiseren ontwerpkeuzes op een eigenzinnige manier. Tijdens de opleiding vinden ze bovendien hun eigen stem in de overtuigende en boeiende storytelling waarmee ze hun design research uitdragen.

Wanneer ze afstuderen zetten onze studenten een oorspronkelijke visie neer waarin persoonlijke nieuwsgierigheid, participatief design research en creatieve ontwerpkracht samenkomen. Daarmee nemen ze hun plaats als expert in een nieuwe, betekenisvolle praktijk en dragen ze practice-based en transdisciplinair bij aan vernieuwingen in social en design practices.

Zij dachten mee over ons opleidingsprofiel 2020

Studenten/Alumni
Pierke Hulshof (Onderzoeksatelier Pierke Hulshof), Linda Wassenaar (Coördinator Design Audit Studio Algemene Rekenkamer) en Michelle Baggerman (Bureau Baggerman)

Collega’s uit ons beroepenveld
Stephen Wensveen (Professor Constructive Design Research in Smart Products, Services and Systems TU Eindhoven), Annemartine van Kesteren (Curator Contemporary Design Museum Boijmans-Van Beuningen), Anne Miltenburg (Brand Developer for social impact)

WdKA-collega’s
Anneke Seelen (senior beleidsadviseur Kwaliteitszorg) en Jeroen Chabot (directeur WdKA/PZI)

MD-Team
Sietske Klooster, Jop Japenga, Jan Belon, Harma Staal, Hanneke Briër

De Master Design is onderdeel van de Willem de Kooning Academie / Piet Zwart Instituut